Fajtáról

FCI 40 / III. csoport Terrierek

Történeti áttekintés:

Az ír soft coated wheaten terrier története a többi ír terrierrel való szoros rokonsága miatt nem egyértelmű. Valószínűleg a legrégibb a négy ír fajta közül. Legalább 200 éves létezését puhaszőrű kutyákról szóló írásos emlékek igazolják. Rokonsága a modern ír terrierrel, úgy tűnik jól átgondolt tenyésztési kísérletek eredménye, habár kevés idevágó utalás található a szakirodalomban. Így a ma ismert wheaten terrier ősei valószínűleg eléggé sokszínűek. Hosszú története ellenére a fajtát csak a harmincas években ismerte el az Ír Kennel Klub. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, Angliában és az Egyesült Államokban igen elterjedt, de a többi országban is jól ismert fajta.

Általános megjelenés: Kemény, aktív kutya, rövid ágyékkal, erő benyomását keltő, sem túl hosszú lábú, sem túl talajhoz közeli, jó felépítéssel.

Viselkedés / jellem: temperamentumos és határozott, jóindulatú, tulajdonosával szemben messzemenően ragaszkodó és engedelmes. Nagyon intelligens. Megbízható, hűséges barát, mely védekezésre kész, de nem agresszív. kezdődhet a szöveged.

Fej:

 • Agykoponya: Összességében erőteljes, de nem durva. A fejszőrzet színe megegyezik a test szőrszínével.
  • Koponya: A fej hosszú, de arányos a testtel. A koponya lapos és sima a fülek között, nem túl széles.
  • Stop: Határozott.
 • Arckoponya:
  • Orr: Fekete, jól fejlett.
  • Állkapocs: Erőteljes, fogásra, megragadásra alkalmas.
  • Pofa: A csont nem kiugró.
  • Fang: Nagy fogak, rendezett ollós vagy tétreharapás, sem előre-, sem hátraharapás.
  • Szemek: Sötétek, sötét mogyoróbarna színűek, nem túl nagyok, nem kidülledők, jól elhelyezkedő
  • Fülek: Kicsik-középnagyok, előre lógva hordottak, felső szélük a koponyával egy vonalat képez. A szőr sötét árnyalata közvetlenül a fül felületén megengedett, és gyakran világosabb fedőszőr borítja. A rózsafül vagy félig felálló fül hiba.

Nyak: Mérsékelten hosszú és erőteljes, lebernyeg nélkül.

Mozgás / járásmód: Egyenes vonalú mozgás elöl és hátul egyaránt. A könyök szorosan a testhez simul. Oldalról nézve a mozgás szabad, könnyed és harmonikus.

Szőrzet:

 • Szőr: Puha és selymes, nem durva. A fiatal kutyákra ez a kívánalom nem vonatkozik.
  • A szőrzet hosszúsága nem haladhatja meg az 5 inchet (12,7 cm). Dús és puha, hullámos vagy gyakran fürtös. (A szőr tömegét nem hosszként kell értelmezni.) Semmiképpen sem állhat el a szőrzet a testtől, mint egy uszkáron vagy bobtailen. Az ilyen szőrkondíciójú kutyát kiállításon súlyosan büntetni kell, mivel téves benyomást közvetít a fajtáról és a típusról. Különös figyelmet kell szentelni a kölyökszőr fejlődésének. A kölykök ritkán születnek egy felnőtt kutyaszabályos szőrzetével, melyre e pont értékelésénél különösen figyelni kell. A szőrzet felnőtt kutyaszabályos szőrzetével, melyre e pont értékelésénél különösen figyelni kell. A szőrzet színe és szerkezete többszöri változáson megy keresztül, mielőtt a felnőtt szőrzet kialakulna, ami általában 18 hónapos és 2 és fél éves kor között történik.
 • Szín: világos búzaszíntől a vöröses aranyig minden árnyalat megengedett.
világos búzaszínű kutyus
Méretek kan szuka
Marmagasság 46-48 cm a szukák valamennyivel kisebbek
Súly 18-20,5 kg a szukák valamennyivel könnyebbek

Jellemzői:

Hipoallergén kutyának számít a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier, így az allergiában szenvedők is jól kijönnek velük, mivel kevesebb allergiás reakciót okoznak. Fontos megjegyezni, hogy a világon nincsenek 100%-ban hipoallergén kutyák. Számos olyan fajta létezik, aki csökkenti vagy minimalizálja az allergiás tünetek lehetőségét. Az allergiás reakciók kiváltásának szempontjából a szőrzet típusa nem feltétlenül releváns, mivel a legtöbb allergén a szőrön, illetve a bőrön lévő pelyhekben vagy a nyálban található.

Magasabb energiaszintű a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier, mint más kutyafajták. Ha olyan kutyafajtát szeretnél, akivel aktív életet lehet élni, jó döntés lehet.

Mozgásigénye nagy. Sok mozgásra van szüksége a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier fajtának. Ha aktív életet élsz, akkor tökéletes választás lehet a kutyafajta. Mivel kissé energikus kutyafajta a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier, ezért kevesebb időt töltenek alvással. Az aktív életstílushoz jól alkalmazkodik.

Hízékonysági hajlama közepes. Az Ír lágyszőrű búzaszínű terrier elhízási kockázata átlagosnak tekinthető. A napi sétákat érdemes rutinszerűen és ütemezetten megtenni. Éljetek együtt aktív életet, hiszen ez mindkettőtök érdeke. Találd meg az egyensúlyt a testmozgás és a táplálkozás között. Időjárás és éghajlat: Az átlagos és a meleg időjárást részesíti előnyben

Személyiségjegyek

Temperamentum:

Szeretetteljes, hűséges, játékos, energikus, intelligens

Intelligencia

Átlagos intelligenciájú a a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier. Türelemre van szükség ahhoz, hogy ezt a fajtát bármilyen trükkre és parancsra megtanítsd, ám az erőfeszítés megéri. Megértik és megjegyzik az új parancsokat átlagosan 25-40 ismétlés után.

Taníthatóság

Az Ír lágyszőrű búzaszínű terrier kutyafajta képezhetősége átlagos. Néha kihívást jelenthet a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier, de ha következetesen tanítasz új parancsokat, akkor biztosan engedelmeskedni fog.

Játékosság

Játékos kutyafajta a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier. Izgatott ugatással, néha csipkelődéssel fog figyelmeztetni, hogy játssz vele.

Érzékenység

Kicsit érzékenyebbek, mint más kutyafajták. A szigorú fegyelmezés érzelmileg megérinti őket. Nem tolerálja a szabálytalan napi rutint, a zajos háztartást és a gyakori vendéglátogatásokat. Fogékonyak a gazdik érzelmeire és csodálatos lelki-társak tudnak lenni.

Érzelmek kifejezése

Imádja az embereket: a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier hűséges, lágyszívű, szelíd, szerető és gondoskodó kutya különösen a gazdái iránt. Élvezik a minőségi időt a gazdikkal, és nagyszerű terápiás kutyák válhatnak belőlük. Ez a fajta érzékeny a gazdi érzelmeire, mert szorosan kötődik hozzá. Ha boldog és kiegyensúlyozott vagy, akkor garantáltan ő is az.

Szocialitás

Imád közösségben lenni a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier. Igazi társas lény, mindig ott szeret lenni, ahol az események történnek. Nehezen viseli, ha egyedül hagyják.

Ugatás

Az Ír lágyszőrű búzaszínű terrier alkalmanként ugat. Érzelmi állapotuk szerint fejezik ki magukat. Az ugatás legfontosabb kiváltó okai: félelem, figyelemfelkeltés, riasztás, unalom, üdvözlés, szeparációs szorongás, kényszeres ugatás és védekezés.

Házőrző képesség

Jó házőrző kutya a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier. Legfontosabb feladatnak tekinti a megfigyelést, amit következetes erőfeszítéssel végre is hajt. Kiemelkedő hallással rendelkezik. Általában területvédően és védelmezően lép fel “tulajdona” őrzése érdekében. Biztosan figyelmeztetni fog, ha valami szokatlan érzékel.

Területvédelem

Rendkívül védelmező kutyafajta a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier. Nem habozik a területük védelmezését illetően, így a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier tökéletes választás lehet, ha őrzőkutyát szeretnél. Nyugodt lehetsz, mivel ez a kutyafajta gondoskodik a nem kívánt emberekről vagy állatokról.

Harapási potenciál

Alacsony. Kevés esély van arra, hogy a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier megharap valakit. A kutya harapásának fő okai: fájdalom, izgalom, terelési ösztön, provokálás és önvédelem.

Harapdálás és rágcsálás

Az Ír lágyszőrű búzaszínű terrier nem igazán mutat hajlandóságot az emberek rágására, játékos harapására vagy csipkelődésére. Kölyökkorban ez a szokás nem agresszív viselkedésnek tudható be, hanem teljesen normális. Ezek a harapások ártalmatlanok, de jobb ha időben leszoktatod róla a kutyát.

Kóborlási potenciál

Az Ír lágyszőrű búzaszínű terrier időnként erőteljes késztetést érez, hogy elszökjön. Szeretik felfedezni a világot és előfordulhat, hogy időről-időre el is szöknek. Legjobb, ha megtanítod neki, hogy utasításra visszatérjen.

Ragadozó ösztön

Közepes: a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier átlagos ragadozói ösztönnel rendelkezik, amit azt jelenti, hogy általában nincs nagy késztetése arra, hogy kisállatokat (macskát vagy más apró állatot) elkapjon vagy üldözzön, ugyanakkor ez esetenként megtörténhet. Képzéssel az ösztön kontrollálható és elérhető a helyes viselkedés.

Lakásban tartható

Lakásbarát kutya a Ír lágyszőrű búzaszínű terrier fajta. Legjobb, ha van egy kis kerted, ahová néha kimehet elintézni dolgát, ugyanakkor ez egyáltalán nem fontos. Napi egy-két sétával kellőképpen lemozgathatod.

Alkalmazkodó képesség

Kiválóan alkalmazkodik az életmód-változásokhoz és a különböző életkörülményekhez. Jól tolerálják a költözéseket.

Egyedüllét tolerancia

Az Ír lágyszőrű búzaszínű terrier fajtát jobb, ha nem hagyod hosszú időre egyedül, mert szeparációs szorongásra hajlamos lehet. Legjobb, ha csak rövidebb időre hagyod egyedül.